Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری فارس، فتح الله توسلی نماینده مردم کبودرآهنگ در جلسه علنی امروز( سه شنبه 5 بهمن ماه)، مجلس شورای اسلامی در دفاع از طرح تحقیق و تفحص از میزان درامدها و هزیه کرد شرکت غار علیصدر گفت: در شرایطی که کشور در تامین منابع ارزی کشور دچار مشکل است، کشورهای مختلف جهان از گردشگری و ظرفیت های توریستی خود به خوبی استفاده می کنند و میلیاردها دلار درآمد کسب می کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

نماینده مردم کبودرآهنگ در مجلس شورای اسلامی افزود: در کشور ما غار جهانی علیصدر سالانه 700 هزار گردشگر را به خود جلب می کند اما، این غار، ۳۰ سال است که در اختیار شرکتی قرار دارد که حتی در تامین حقوق پرسنل خود مشکل دارد.

وی بیان داشت: سال گذشته اسپانیا 70 میلیارد دلار، ترکیه در کنار ما علی رغم شرایط کرونا 22 میلیارد دلار و امارات 20 میلیارد دلار از این محل درآمد کسب کرده است. در سال 2019 بالغ بر 146 میلیون نفر از غارهای جهان بازدید کرده اند که یک میلیون نفر از آن ها از این غاز بازدید کرده اند اما مشخص نیست که وضعیت این غار و درامد کسب شده در آن چگونه بوده است.

وی با بیان اینکه اغلب ایرانیان برای دیدن مهمترین غار ایران با 190 میلیون سال به کبودرآهنگ سفر و از این پدیده مهم جهان خلقت دیدار کرده اند، افزود: این غاز بی نظیر به عنوان اثر طبیعی توریستی و بی نظیر در حالی که می توانست محرومیت را از این منطقه کم کند و برای اقتصاد کشور ارزآوری داشته باشد حتی نمی تواند حقوق پرسنل خود را بدهد که ناشی از بی کفایتی مسئولان این شرکت است.

وی گفت: وزارت میراث فرهنگی غاری که سالی 30 میلیارد تومان درآمد داشته است را سالانه به 800 میلیون توان اجاره داده است. در حالی که در سال 98 این شرکت 24 میلیارد تومان درامد داشته است.

وی گفت: شرکتی برای مدیریت این غار شکل گرفته است بدون اینکه مزایده ای شکل گرفته باشد. تنها به استناد یک برگ کاغذ 30 سال قبل بدون اینکه مشخص شود سهام افراد چقدر است مهمترین غار آبی ایران و دنیا را برای 800 میلیون تومان اجاره داده‌اند.

توسلی بیان داشت: ده ها میلیارد تومان درامد این شرکت مشخص نیست کجا هزینه است. مدیران این شرکت از استانداری هستند و مدیران استانداری در این مجموعه ساختمان اجاره کرده و غار هزینه آن را می دهد.

وی گفت: کارگران این شرکت ماه ها است بیکارند و حقوق دریافت نکرده اند. آیا در این شرایط باید این غار به این شکل اداره شود. قسم خورده‌ایم که به عنوان نماینده مردم از حقوق مردم دفاع کنیم و می گویم که حقوق ملت در این شرکت و میراث فرهنگی تضییع شده است.

وی بیان داشت: این شرکت 230 هکتار زمین مردم را گرفته است که مجتمع گردشگری بسازد اما دور آن را دیوار کشیده است و نمی گذارد مردم از آن عبور کنند.

وی بیان داشت: این شرکت به پرداخت  18 میلیارد تومان خسارت به دیوان محاسبات محکوم شده است و دلیل آن مشخص نیست.

وی بیان داشت: این شرکت حقوق دولتی را پرداخت نکرده است. این غار می توانست استان همدان و کشور را کمک کند در شرایط بدی قرار دارد. پرونده قطوری در سازمان بازرسی کل کشور وجود دارد و باید ابعاد این پرونده مشخص شود. باید مشخص شود افرادی در 30 سال گذشته به سفرهای خارجی رفته اند و سوار بر هواپیمای اختصاصی به سفر رفته اند باید مشخص شود که چه کسانی بوده اند.

وی به گزارشات متعدد دیوان محاسبات اشاره کرد و گفت: چند سال است که سهام شرکت را به نام تله کابین گنج نامه خریده اند که مشخص نیست این تله کابین کجاست. باید حقوق مردم در این زمینه استیفا شود تا بررسی شود و ببینیم حقوق مردم چرا تضییع شده است و این حق را به مردم برگردانیم.

وی بیان داشت: اعضای هیئت مدیره این شرکت 16 نفر هستند اما حقوق بسیاری از مدیران استانداری و دیگر دستگاه ها از این محل پرداخت می شود در حالی که کارگران 30 سال کار کرده اند و تنها برای چند سال بیمه ان ها رد شده است.

انتهای پیام /

منبع: فارس

کلیدواژه: غار علیصدر تحقیق و تفحص میلیارد تومان مشخص نیست مشخص شود

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۲۲۴۱۸۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برگزاری شورای هماهنگی راه و شهرسازی استان خراسان‌رضوی

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز خراسان رضوی، قائم‌مقام وزیر و معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی وزارت راه و شهرسازی در این نشست  با تاکید بر انجام نشدن  اقدامات جزیره‌ای میان زیرمجموعه وزارت راه گفت: با توجه به نگاه ویژه وزیر راه و شهرسازی به کارکنان و پرسنل وزارت‌خانه باید تمام تلاش خود را معطوف به توجه به رفاه، معیشت و مسکن پرسنل کنیم.

محمدعلی زهره‌ای با تاکید بر ضرورت هم‌افزایی و همدلی میان زیرمجموعه‌های این وزارتخانه افزود: آنچه سبب افزایش کیفیت خدمات‌رسانی به مردم در سراسر ایران اسلامی می‌شود، همدلی و هم‌افزایی زیرمجموعه‌های وزارت راه و شهرسازی است چراکه بدین صورت نقاط قوت رشد یافته و نقاط ضعف رقع خواهد شد.

وی در ادامه بر اهمیت توجه به آموزش پرسنل و کارمندان تاکید گفت: در حوزه آموزش و افزایش دانایی و سطح علمی پرسنل باید دوره‌های آموزشی ویژه کارشناسان، روسای ادارات و سایر پرسنل در دستور کار دائمی سازمان‌ها قرار گیرد چراکه دائماً نیازمند به‌روز رسانی سطح علمی کارکنان و کارشناسان هستیم.

مدیرکل راه و شهرسازی خراسان رضوی هم در این جلسه، با تاکید بر جایگاه این استان و مشهدالرضا (ع) در سطح کشور گفت: خراسان‌رضوی به‌واقع به‌دلیل وجود مضجع شریف رضوی شرایط خاص و متفاوتی دارد به‌گونه‌ای که سالانه شاهد سفر میلیون‌ها زائر داخلی و خارجی به این استان هستیم.

داعی با بیان اینکه وزارت راه و شهرسازی باید در همه زمان، تلاش خود را معطوف به تسهیل شرایط ورود زائران داخلی و خارجی کند، افزود: در همه پیک‌های سفر و غیره، علی‌رغم تمام کمبود‌ها و کاستی‌های اعتباری، تمام تلاش زیرمجموعه‌های وزارت راه در استان خراسان‌رضوی، ارائه خدمات به زائران علی‌بن‌موسی‌الرضا (ع) با بالاترین کیفیت بوده است.

مدیرکل فرودگاه‌های استان خراسان‌رضوی نیز در این نشست به مهم‌ترین اقدامات سال گذشته این اداره‌کل اشاره کرد و اظهار داشت: یکی از طرح های مسکوت‌مانده از دهه ۷۰، فرودگاه گناباد بود که سال گذشته با هزینه‌ای بالغ بر ۶ هزار و ۷۰۰ میلیارد ریال مورد بهره‌برداری قرار گرفت و در حال حاضر پرواز‌های آن نیز برقرار است.

محمود امانی‌بنی با اشاره به بهره برداری چهار طرح عظیم فرودگاهی در سال گذشته در فرودگاه مشهد افزود: طرح‌های توسعه ترمینال داخلی با اعتباری بالغ بر ۱۳ هزار میلیارد ریال، توسعه اپرون با اعتباری بالغ بر ۲ هزار میلیارد ریال، سه پل ارتباطی انتقال مسافران با اعتباری بالغ بر ۶۳۰ میلیارد ریال و سامانه جدید کمک ناوبری ILS فرودگاه شهید هاشمی‌نژاد با اعتباری بالغ بر ۶۰۰ میلیاردریال در اسفندماه سال گذشته با حضور وزیر راه و شهرسازی افتتاح و به بهره‌برداری رسید.

وی با بیان اینکه فرودگاه مشهد پس از فرودگاه مهرآباد دارای بیشترین نشست و برخاست پرواز‌های داخلی و پس از فرودگاه امام (ره)، دارای بیشترین نشست و برخاست در زمینه پرواز‌های خارجی است گفت: در پی بهره برداری طر‌های عمرانی و توسعه‌ای فرودگاه مشهد، در حال حاضر قابلیت پذیرش تا ۱۴ میلیون مسافر را داریم.

دیگر خبرها

  • برگزاری شورای هماهنگی راه و شهرسازی استان خراسان‌رضوی
  • اصحاب رسانه به جای «اعتبار» برای اصفهان مطالبه «اختیار» کنند/همه چیز درباره پروژه انتقال آب، اتباع و فرونشست
  • ون‌های تاکسی تهران در اختیار یک شرکت شهرداری/ قرارداد‌های اتوبوسرانی خارجی به کجا رسید؟ 
  • مشکل تأمین برق ناشی از ناترازی درآمد و هزینه‌های شرکت برق است
  • افزایش حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی در ۱۴۰۳ کی اعمال می‌شود؟
  • برخورد با انشعاب‌های غیر مجاز آب در شوشتر
  • ایده برای طراحی سایت شرکتی
  • مشکل آذربایجان شرقی در تأمین اتوبوس و حمل و نقل عمومی
  • مدیرعامل مس رفسنجان: مشخص شد مشکل تیم بازیکنان نبودند/ با نویدکیا در فصل آینده به دنبال تیمی خوب هستیم
  • مدیرعامل مس: مشخص شد مشکل ما بازیکنان نبودند!