Web Analytics Made Easy - Statcounter

طی دو روز گذشته حرف و حدیث هایی در خصوص شرکت غار علیصدر شنیده شده که بر آن شدیم این موضوع را پیگیری کنیم.

شرکت سیاحتی علیصدر که یک نهاد عمومی غیردولتی است، در ۱۳۷۰ با همکاری سازمان ایرانگردی و جهانگردی، سازمان همیاری شهرداری‌های استان و شهرداری همدان ایجاد شد و هدف از آن، توسعه و ایجاد بستر‌های مناسب برای ارائه خدمات بهتر و بیشتر برای جذب گردشگران داخلی و خارجی بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این شرکت هم اکنون عضو سازمان‌های جهانی نظیر سازمان جهانی گردشگری UNWTO و انجمن غار‌های توریستی جهان ISCA است و با سرمایه‌گذاری در شرکت تله‌کابین گنجنامه همدان، دارای ۲۰ درصد سهام است، همچنین شهرداری همدان با ۲۰ درصد، سازمان همیاری و شهرداری‌های همدان با ۲۰ درصد و شرکت شستا نیز ۴۰ درصد سهام دارند.


خلاصه اینکه در همین تفحص‌ها و بررسی‌های صورت گرفته اعلام شد غار متعلق به دولت است بنابراین از سال ۹۰ نامه‌ای زده شد تا  سهم دولت را از کل هزینه‌ها و دستمزد‌ها به حساب دولت واریز کنند که مدیران عامل سابق این کار را انجام ندادند و سرانجام شرکت علیصدر محکوم به پرداخت ۱۷ میلیارد تومان به دولت شد.

اما بار دیگر با پیگیری فتح‌الله توسلی نماینده مردم بهار و کبودراهنگ در مجلس موضوع تحقیق و تفحص از شرکت علیصدر مطرح و با رأی بالای نمایندگان تصویب شد.

علی رغم این همه درآمد، اداره کل میراث فرهنگی استان همدان این غار را به میزان  ۸۰۰ میلیون تومان در سال به شرکت سیاحتی علیصدر اجاره داده است. شرکت سیاحتی علی صدر اخیرا هم از سوی دیوان محاسبات به دلیل‌عدم پرداخت حقوق دولتی به پرداخت ۱۷ میلیارد تومان محکوم شده که حکم در مرحله اجراست.

همچنین نماینده بهار و کبودراهنگ هم به تازگی خواستار مزایده این غار از سوی میراث فرهنگی شده و می‌گوید که باید این مجموعه را به مزایده بگذارند تا هر شرکتی که می‌تواند توسعه منطقه را محقق سازد و  علاوه بر این ما نمی‌خواهیم این مجموعه بزرگ توریستی حیات خلوت کسی شود بلکه باید قانونی اداره شود.

او همچنین گفته، دو گروه از دیوان محاسبات ۱۰ روز است که در استان مستقر شده و در حال مطالعه اسناد هستند علاوه بر این تیم ثبت اسناد و املاک، اطلاعات و یک تیم حقوقی دیگر هم مسائل را بررسی می‌کنند؛اگر تخلف صورت نگرفته باشد از مردم عذرخواهی می کنم و اگر تخلفی انجام شده باشد نمی‌توانیم حق مردم منطقه را نادیده بگیریم.

نماینده مردم بهار و کبوداهنگ در مجلس شورای اسلامی گفت: بهره برداری این میراث ارزشمند باید به مزایده گذاشته شود تا یک شرکت توانمند مدیریت آن را در دست بگیرد و احتمالا میراث فرهنگی مزایده را برگزار خواهد کرد.

 به گفته فتح‌اله توسلی شرکت سیاحتی علیصدر سال ۷۰ تشکیل شده و هدف از این موضوع این بوده منطقه گردشگری علیصدر و سراب در منطقه ایجاد شود که البته از همان ابتدا غار سراب فراموش شد.

او گفت: ۲۷۰ هکتار زمین از مردم برای ایجاد زیر ساخت منطقه علیصدر خریداری و طی این سال‌ها هیچ گونه اتفاقی نیفتاد و وظیفه شرکت علیصدر این بود که در منطقه علیصدر سرمایه‌گذاری کند نه اینکه سرمایه‌ها در تله کابین و تپه عباس آباد هزینه شود.

بیشتر بخوانید

سهم ایران از منافع اقتصادی گردشگری اندک است مهمترین چالش گردشگری اردبیل فصلی بودن آن است گردشگری به یکی از مهم­ترین ظرفیت­های توسعه استان تبدیل شده است

به گفته توسلی این شرکت باید پاسخگو باشد سهام شرکت چطور و کجا هزینه شده است، همچنین باید شفاف شود غار در طی ۳۰ سال چقدر درآمد داشته و چقدر هزینه کرده و تمامی این موضوعات در طرح تحقیق و تفحص غار در دست بررسی است.

او گفت: تفحص از غار نه تنها تهدیدی برای آن نیست بلکه باعث شفاف شدن فعالیت‌ها ۳۰ ساله است.

با مدیر روابط عمومی شرکت علیصدر برای شفاف سازی برخی مسائل هم صحبت شدیم.

رضاییان می‌گوید: سال ۹۹ قرارداد بین شرکت غار علیصدر و میراث فرهنگی امضا شد و همه بدهی‌ها به میراث فرهنگی پرداخت شده و هم اکنون هیچگونه بدهی به آن‌ها نداریم، اما در خصوص بدهی قبل از سال ۹۹ که میزان آن ۴۰ میلیارد بود طی اعتراض صورت گرفته به این حکم، با رای دیوان محاسبات به ۱۷ میلیارد تومان کاهش یافت، اما در این خصوص یک بار دیگر اعتراضی مبنی بر کاهش میزان بدهی کرده ایم که هنوز در این مورد رای قطعی داده نشده است.

رضاییان گفت: برای پرداخت هزینه که سهم میراث فرهنگی است برنامه جدیدی مد نظر است که پرداخت به شکل به روز و برخط باشد و در این خصوص در حال پیگیری هستیم.

او گفت:میراث فرهنگی مجاز است که غار علیصدر را به مزایده بگذارد و اواخر دی ماه پس از اتمام قرارداد طبق قانون به مزایده گذاشته می‌شود.

رضاییان گفت: ۳ سال گذشته با توجه به سابقه مدیریت شرکت علیصدر، میراث فرهنگی، این غار را به این شرکت واگذار کرد و طبق قرارداد موظف شد که این شرکت از درآمد بهره برداری خود غار سالانه ۸۰۰ میلیون تومان به‌عنوان اجاره بها و همچنین بابت هر بلیط هم ۷ درصد به حساب میراث فرهنگی واریز کند.

او  گفت: تمام حقوق کارگران غار که مدتی پیش اعتراض کرده بودند به موقع طبق قانون کار پرداخت شده و اعتراض آن‌ها مبنی بر افزایش مدت قراردادشان بود که این مشکل حل شد و بر مدت قرارداد هر نفر ۲ ماه افزوده شد.

در خصوص موضوع بلا تکلیفی زمین گرفته شده برای توسعه غار علیصدر با قائم مقام شرکت علیصدر نیز گفت‌وگویی انجام شد.

سید احمد حسینی در این خصوص گفت: بزرگترین مشکل شرکت علیصدر برای سرمایه گذاری اوقافی بودن زمین‌ها است به طوری که بار‌ها سرمایه گذار‌های کلان حتی در سطح بین المللی برای سرمایه گذاری اعلام آمادگی کردند، اما بعد از طی مراحل برای واگذاری به سرمایه گذار به مرحله واگذاری مالکیت که رسیدیم به علت اوقافی بودن زمین سرمایه گذاران پا پس کشیدند در صورتی که شان علیصدر آن است که از سرمایه گذاران کلان داخلی و خارجی خصوصی بهره‌مند شود.

او در ادامه گفت:از سوی دیگر شرکت نیز آنچنان درآمدی برای ایجاد زیر ساخت ندارد بخصوص در ایام کرونا، اما تملک زمین، بستر سازی در بخش برق رسانی، گاز رسانی و آبرسانی را مهیا کرده و آماده برای واگذاری به سرمایه گذار است که متاسفانه در خصوص واگذاری مالکیت با مشکل روبرو می‌شود.

حسینی در زمینه سرمایه گذاری در تپه عباس آباد و خرید ۳۴ ویلا و سرمایه گذاری در تله کابین گنجنامه هم می‌گوید: چون تپه عباس آباد به‌عنوان مجموعه گردشگری از محل خود دارای درآمد است بنابراین می‌تواند برای زیر ساخت‌ها هم سرمایه گذاری کند، اما غار علیصدر طی ۲ سال گذشته به دلیل شرایط کرونایی که وجود داشت نتوانست درآمد آنچنانی داشته باشد.

او گفت: شرکت علیصدر یک شرکت  سهامی خاص است و براساس قانون تجارت مدیریت می‌شود و به عنوان نهاد عمومی و غیر دولتی محسوب می‌شود، اما دستگاه بالا دستی آن وزارت میراث فرهنگی است که بر آن نظارت دارد.

حسینی گفت:با توجه به این موضوع و اینکه در اساسنامه این شرکت هم بیان شده که می‌تواند درمجموعه‌های گردشگری و تفریحی با تایید وزارت ارشاد فعالیت کند بر این اساس در این بخش سرمایه گذاری کردیم.

با مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی  هم گفت‌وگویی انجام شد.

علی مالمیر در خصوص بدهی شرکت غار علیصدر به میراث فرهنگی گفت:بدهی شرکت غار علیصدر در سال ۹۳ و ۹۴ که در دیوان محاسبات رسیدگی شد همان سال رای صادر شد و قرار شد پس از کسر از هزینه‌ها در نهایت ۲۹ میلیارد تومان به‌عنوان بهره برداری از غار از سال ۸۹ تا پایان ۹۳ به میراث فرهنگی پرداخت شود.

او در ادامه گفت: سپس با اصلاحیه بعد از کسر هزینه‌ها و محاسبه حقوق سال‌های بعد از آن تا پایان ۹۸ و رای نهایی دیوان محاسبات شرکت علیصدر موظف به پرداخت ۱۷ میلیارد تومان شد که از این میزان ۲۰۰ میلیون تومان به‌عنوان الحساب پرداخت کرده اند و مابقی در حال پیگیری برای تقسیط است.

مالمیر در ادامه می‌گوید: اما از سال ۹۹ که قرارداد این شرکت با میراث فرهنگی منعقد شد اجاره بها مربوط به سال ۹۹ به بعد در چارچوب ضوابط و مصوبات ایام کرونا پرداخت شده است.

مدیرکل میراث فرهنگی،گردشگری و صنایع دستی استان گفت: تا پایان امسال قرارداد شرکت غار علیصدربا میراث فرهنگی اعتبار دارد و برای بهره برداری ۱۴۰۲ باید تعیین تکلیف شود و با بررسی وزارت میراث طبق ماده ۸۸ وزارتخانه و صلاحدید آن تا آخر امسال باید مزایده برگزار شود تا بهره بردار ۱۴۰۲ مشخص شود، همچنین شرکت غار علیصدر نیز می‌تواند در این مزاید شرکت کند.

گزارش از زهرا جعفر پور ایروانی

باشگاه خبرنگاران جوان همدان همدان

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: میراث فرهنگی و گردشگری شرکت علیصدر ۱۷ میلیارد تومان شرکت غار علیصدر دیوان محاسبات سرمایه گذاری میراث فرهنگی شرکت علیصدر شرکت سیاحتی بهره برداری او گفت سال ۹۹

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۰۳۵۵۳۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تهدیدی برای شهر باستانی جیرفت

آغاز ساخت یک شهرک جدید در جیرفت و در عرصۀ شهر باستانی معروف به «دقیانوس»، این محوطه تاریخی را در تهدید قرار داده است.

به گزارش ایسنا، جمعی از فعالان و دوستداران میراث فرهنگی اطلاع دادند: فاز نخست تسطیح اراضی برای احداث «شهر نوین جیرفت» به مساحت ۲۱۶ هکتار چند روزی است در غرب مجموعه باستانی «دقیانوس» شروع شده است. این شهرک­‌سازی درست در میان آثار و بقایای به‌جامانده از شهر کهن جیرفت قرار می‌گیرد. در حالی که عرصه و حریم محوطۀ شهر دقیانوس هنوز تدقیق نشده است، اما شواهد سطحی نشان می‌دهد که شهر نوین جیرفت در این عرصه قرار می‌گیرد. بر اساس تصاویر هوایی مشخص است که گورستان در جنوب شهر نوین و بخشی از سامانه آبرسانی و قنات­‌های کهن متصل به دقیانوس درست در غرب و میانۀ محل شهر نوین قرار دارند. همچنین تپه­‌های شمال­ غربی که مملو از قطعات سفال، تکه­‌های آجر و بقایای معماری است در شمال شهر نوین قرار می­‌گیرد.

به گمان باستان‌شناسان، بی‌شک راه ارتباطی شهر نوین از کوچه پس­‌کوچه­‌های «کهورویه» نخواهد گذشت، بلکه در آینده محوطۀ ارزشمند «قمادین» برای ایجاد پل و اتوبان ارتباطی بین شهر امروزی جیرفت و شهر نوین تسطیح خواهد شد و از بین خواهد رفت.

قمادین همان شهری است که مارکوپولو آن را کَمادی نامیده و نوشته است که کمادی پیش از این شهری بزرگ و پرشکوه بوده، ولی اکنون (سدۀ ۷ قمری / ۱۳ میلادی) کوچک و کم‌اهمیت شده است، زیرا مغولان چند بار آن را ویران ساخته‌اند. کمادی در سدۀ ۱۳ قمری / ۱۹ میلادی در شمال جیرفت شناسایی شد. مردم بومی ویرانه‌های آن را شهر دقیانوس می‌نامند (گابریل، ۱۲۹؛ سایکس، ۲۶۷). برخی همین شهر دقیانوس را شهر جیرفت کهن دانسته‌اند (دایره‌المعارف بزرگ اسلامی). از قمادین به عنوان خزانۀ نفایس چین و ختا، هندوستان، حبشه، زنگبار، روم، مصر، ارمنستان، آذربایجان، ماوراءالنهر، خراسان، فارس و عراق یاد شده است.

فعالان میراث فرهنگی می‌گویند: بخشی از عرصه و حریم این مجموعه باستانی ارزشمند نیز کمتر از دو دهه پیش به صورت قطعات یک هکتاری به گروهی از بازنشسته‌های کشوری واگذار شده است. این بخش که بیش از ۷۰  هکتار وسعت دارد مشخص نیست طی چه سازوکار و با استناد به کدام قانون و کدام استعلام از میراث فرهنگی واگذار شده است و چه سرنوشتی پیدا خواهد کرد؟

اکنون این پرسش‌ها از سوی جمعی از باستان‌شناسان و فعالان میراث فرهنگی مطرح شده است که آیا این طرح، ملاحظات مربوط به «ارزیابی تأثیرات اجتماعی و فرهنگی» (اتاف) را در نظر گرفته است؟ همچنین، شورای‌ عالی شهرسازی و معماری ایران در جلسه ۲۰ آذر ۱۴۰۲ مصوب کرده بود که برای «الحاق ۲۹۹ هکتار اراضی به محدوده شهر جیرفت در راستای طرح نهضت ملی مسکن» ضرورتاً باید «ملاحظات مربوط به حریم منظر اثر ثبتی در محدوده الحاقی با هماهنگی اداره کل میراث فرهنگی استان در طرح اعمال شود.» آیا وزارت میراث فرهنگی به این موضوع رسیدگی کرده است؟ آیا توسعه جیرفت با نابودی ارزش‌­ها و دارایی­‌های تاریخی و فرهنگی آن دنبال خواهد شد یا میراث و ارزش‌های فرهنگی برای نسل­‌های آینده حفظ خواهند شد؟

بقایای شهر دقیانوس

جیرفت از کهن‌ترین تمدن‌های بشری است و حدود پنج‌هزار سال قدمت دارد و الواح خطی یافته‌شده از آن نشان‌دهنده یکی از نخستین خط‌های اختراع‌شده توسط بشر معرفی شده است. این محوطه باستانی پیش از این، با غارت گسترده‌ای مواجه شده بود؛ اوایل دهه ۸۰ که «هلیل‌رود» در جنوب استان کرمان، طغیان کرد و گورهای باستانی و اشیاء دفن‌شده در آن آشکار شد و مردم با بیل و کلنگ راهی این منطقه شدند، آن زمان جیرفت را پنیری سوئیسی توصیف می‌کردند که حفاران آن را برای یافتن اشیاء تاریخی سوراخ سوراخ کرده بودند.

تصویر ماهواره‌ای بخشی از بقایای شهر کهن جیرفت بقایای شهر کهن جیرفت

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • دومین جشنواره غذاهای سنتی (آش نغوزه) در چناران برگزار می‌شود
  • آخر هفته‌ای بارانی در انتظار خوزستان
  • مهم‌ترین نکته جشنواره امام رضا(ع) امسال، حضور میدانی است/ جشنواره فیلم رضوان به برکت جشنواره امام رضا(ع) برگزار می‌شود
  • جشنواره چند رسانه‌ای وزارت میراث فرهنگی در کرمان برگزار می‌شود
  • آمادگی میراث فرهنگی ساماندهی و مرمت کاروان‌سرای تاریخی جنب شرکت نفت ارومیه
  • کرمان میزبان جشنواره چند رسانه‌ای وزارت میراث فرهنگی است
  • تهدیدی برای شهر باستانی جیرفت
  • واگذاری کاروانسرای ینگی امام به بخش خصوصی در اولویت است
  • قدردانی استاندار و مدیرکل میراث فرهنگی کردستان از سوخت‌رسانی نوروزی
  • واگذاری ۲۸۹ محدوده معدنی در آذربایجان غربی